tisdag 21 juli 2020

Stereotyper, rasism och ord

Det senaste nu är att orden eskimå och indian inte längre får användas för att de är stereotypiska och klassas som rasistiska. I stället skall man använda inuit och ursprungsamerikan. Kan man inte hitta något ännu klumpigare än ursprungsamerikan för att verkligen markera att man gör skillnad på folk och folk? Gäller "ursprungsamerikan" även den som är Inka-ättling och kommer från Peru? Kan man inte tänka sig att de som kommer från Kanada står lite frågande inför att helt plötsligt kallas "amerikaner"? Ättlingar till Maya i Mexiko kanske inte är helt lyckliga över att kallas amerikaner heller. Det här är ju en ständig ström av ord som klassas på samma sätt, sedan går det några år, eller något decennium, innan ordet det bytts ut emot också börjar klassas som stereotypt och rasistiskt på exakt samma sätt som tidigare. Indian är för mig en samlingsbenämning för urbefolkningen i Nord- och Sydamerika. Sannolikt är konnotationerna andra i USA, men det är ungefär som jag hörde häromdagen, någon som blev upprörd över att en färgad inte blev kallad Afrikan American. I London. Där både den som uttryckte sig och den som det blev uttryckt till var britter, där African American är en lika orimlig beteckning som det hade varit om en somalisk invandrare i Landskrona.

Kan det vara så att stereotypen och rasismen inte sitter i ordet? Att det nya ordet snabbt tar över både stereotypen och rasismen från det gamla ordet (jag har aldrig uppfattat "eskimå" som ett ord med negativ klang, bara som ett ord som beskriver en kulturtillhörighet). Både negativa och positiva konnotationer av det gamla ordet följer med till det nya ordet eftersom det inte är en organisk språkutveckling, kanske mest av allt ändå de negativa bibetydelserna eftersom förändringen är påtvingad. När inget i övrigt ändras spelar det ingen roll om man använder z-ordet eller r-ordet, betydelsen är densamma, och folks förhållande till gruppen som benämns med r-ordet är densamma som när gruppen benämndes med z-ordet. Stereotypen och rasismen sitter inte i ordet utan i attityderna. Hur många kommer idag ihåg när n-ordet ersatte h-ordet eftersom h-ordet ansågs rasistiskt och stereotypt? Idag är det n-ordet som är lika rasistiskt och stereotypt som någonsin h-ordet var.

Årsrik i stället för gammal eller äldre? Jag är pensionär. Jag är äldre, i vissa fall till och med gammal. Men årsrik? Det är så dumt att blommorna vissnar.

Funktionsvarierad? Nej, det handlar om att skapa möjligheter i en värld som inte är "funktionsvarierad", då duger det inte att vara svalt neutral. Det handlar om att göra saker tillgängliga, det behövs knappast om personen bara är "funktionsvarierad" men definitivt om personen däremot är handikappad.

Samma sak gäller alla företeelser i samhället. Orden är inte det som är utpekande, det är bibetydelsen av orden, konnotationerna, och om en förändring är påtvingad följer konnotationerna med till det nya ordet, dessutom ofta ytterligare förstärkta, samtidigt som folk hittar på nya slangord för att beskriva gruppen. Så, det slutliga resultatet av denna påtvingade ordfernissa kan bli att man på nytt måste hitta på ord några år senare eftersom det tidigare ordbytet inte förändrade rasismen/de negativa känslorna.

Men, det är klart, det är alltid enklare att byta ett ord och hoppas att det påverkar komplexet av bibetydelser än att försöka åtgärda problemet. På vilket sätt spelar det roll om det är z-folk eller r-folk man inte vill ha som grannar? Rumänska r-ord tiggande utanför butiker har gjort underverk för att fullt ut återställa alla negativa konnotationer som någonsin fanns runt z-ordet, har dessutom lyckats adderat några till, samt överföra negativa attityder gentemot rumäner i allmänhet. Det är den underliggande attityden det handlar om. Inte vilket exakt ord man använder eftersom attityden inte följer bokstäverna.

En sista undring bara... Motorcykelmärket "Indian", skall det byta namn till "Ursprungsamerikan" nu?

https://www.indianmotorcycle.se/

https://www.isof.se/sprak/sprakradgivning/aktuellt-sprakrad/granskade-rad/2018-11-21-ar-ordet-indian-olampligt.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar