måndag 8 juni 2020

SCB 2020-06-08

En ny SCB-mätning av opinionen är presenterad idag. Det är egentligen inget överraskande resultat att Socialdemokraterna går starkt framåt, Sverigedemokraterna tappar kraftigt, övriga partier ligger mer eller mindre stilla. Under nuvarande coronakris gynnas sittande regering. Det enda märkliga är väl i så fall att Miljöpartiet ligger kvar på mycket låg nivå. Om det hade varit val idag är det på gränsen att S+MP hade kunnat bilda regering med stöd av V, det är nästan egen majoritet för den sidan.

Liberalerna hade trillat ur Riksdagen, C skulle bli vågmästare, men skulle med all sannolikhet fortsätta stödja Stefan Löfven för att undanhålla SD från inflytande. Det finns inget som talar för att något parti mer än V i nuläget skulle tjäna på ett extra val, så Socialdemokraterna kan av allt att döma sitta stilla i båten och genomföra vad de vill och strunta i resten av januariöverenskommelsen. C och L kommer inte att bryta stödet till regeringen för det, eftersom konsekvenserna skulle bli för allvarliga.

De som så här långt vunnit på Corona-pandemin är alltså Socialdemokraterna. Någon annan vinnare är svår att identifiera utifrån denna SCB-opinionsundersökning.

Socialdemokraterna: 33,7 ± 1,1 procent
Moderaterna: 20,1 ± 0,9 procent
Sverigedemokraterna: 17,1 ± 0,8 procent
Vänsterpartiet: 8,2 ± 0,6 procent
Kristdemokraterna: 6,4 ± 0,6 procent
Centerpartiet: 6,0 ± 0,5 procent
Miljöpartiet: 4,1 ± 0,5 procent
Liberalerna: 3,3 ± 0,5 procent
Övriga partier: 1,1 ± 0,3 procent


https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/demokrati/partisympatier/partisympatiundersokningen-psu/pong/statistiknyhet/partisympatiundersokningen-i-maj-2020----val-idag/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar