måndag 17 oktober 2016

Den som gör samma sak idag som igår...

...och förväntar sig ett annat resultat är nog tämligen korkad...

Man undrar över hur partistrategerna tänker i partier från KD ända bort till V. Nu går man till förnyat frontalangrepp på SD där både partier och tyckonomer enas om att det man gjort under de senaste femton åren, då SD gått från nästan ingenting till nästan en femtedel av väljarna, är ett framgångsrikt sätt att bekämpa nämnda parti. Så nu gastar alla i kör, partiföreträdare såväl som tyckonomer, ut samma budskap en gång till.

Och så anklagar de SD för att sakna lösningar...

Hade det inte, som omväxling, varit bättre om de hade presenterat lösningar på de utmaningar som vi har, i fråga om integration, i fråga om arbete, i fråga om skola, ifråga om bostäder, i fråga om sjukvård och en rad andra samhällsfunktioner där låt-gå-mentalitet inte löser något. Så länge de andra partierna vägrar att ta i integrationsproblematiken, i bostadsfrågan, i utanförskapets dynamik så kommer SD att växa, hur mycket än AKB och Svetsar-Steffe säger att SD inte har en lösning och att de vilar på en nazistisk grund. Det är inte mycket till lösningar de presenterar själv heller.

Tyckonomskrået tillsammans med de rödgröna skriker sig återigen hesa med nazistanklagelser mot SD. Jo. Hur gick det senast? Har ni några lösningar på de problem som utgör grunden för ett växande SD skulle det vara intressant att höra om dem i stället. Väljarna är nämligen inte nazister. Det parti som presenterar en hållbar lösning kommer troligtvis att stiga som en raket i opinionen. Vem tar tag i bostadsfrågan? Vem vågar röra den heta potatisen att runt hälften av de som kommer inte har någon utbildning eller en utbildning som understiger svensk grundskola? I nordvästra Skåne är andelen strax under 50%. Vem vågar säga att det är en liten andel av de som kommer som är högutbildade, och att de som har kompetens vi saknar dels är oerhört fåtaliga och dels inte kan språket? Majoriteten av de som har arbetat har haft vanliga jobb utan krav på specialkompetens, där likväl som här är det de vanligaste typerna av jobb, men många har haft arbeten i ett lågtekniskt yrke det inte finns något större behov av här.

Samtidigt är detta ofta flyktingar som kanske varit på flykt i flera år, om inte annat har de suttit på ett asylboende i ett par år, en situation som troligen är ännu besvärligare än vanlig långtidsarbetslöshet. Ändå vet vi att ett av de vanligaste hindren för att få ett arbete för en svenskfödd är just långtidsarbetslöshet. Så, förutom att de är födda utanför Europa, inte kan språket, har kompetens som inte är efterfrågad och har kort utbildning är de också tämligen extremt långtidsarbetslösa, ibland parat med en PTSD. Det är en utmaning som heter duga. Sluta upp med att tala om "snabbspår" för ett fåtal och se till att börja tala om hållbara lösningar för många, det är vad vi behöver. Vem vågar säga att flerbarnsföräldrar som är analfabeter sannolikt aldrig kommer att få ett arbete, och vem kan lägga fram en rimlig lösning som inte bygger på ett långvarigt försörjningsstödsberoende där det är den enskilda kommunen som får stå för fiolerna?

Strunta i att anklaga SD som ni gjort i decennier, hittills utan framgång, och presentera i stället egna lösningar på utmaningarna. Vi, folket, de röstberättigade, lyssnar, men just nu ekar det tomt på vinden. Det ni gör nu får bara SD att växa ytterligare eftersom det andas desperation över att ni själva inte har några lösningar, alternativt att ni vägrar att se problemen med livstids försörjningsplikt av allt mer radikaliserade människor hopgyttrade i slumområden.

Nej, det är ingen lösning att hyra ut hus i Norrland. Det är inte människor som skapar arbete, det är kapital. Det är därför folk flyttat därifrån. Det ändras inte för att det flyttar in ett antal utomeuropeiska fattiga lågutbildade invandrare. De belastar avfolkningsbygdens kostnad för försörjningsstöd i några år innan de flyttar vidare till det utanförskapsområde i någon större stad i södra Sverige där släkt, vänner och landsmän finns.

Så, kommer jag att vinna en bil i Bingo-Lotto om jag, i stället för att presentera ett förslag på lösning av en komplex problematik, anklagar motståndaren för att vara rasist och kryptonazist? Kan ni sluta upp med att bete er som svagbegåvade, men priviligierade, nollor i de "etablerade" partierna och i stället börja fundera runt de lösningar vi, skattebetalarna, arvoderar er rundligt för att ta fram?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar