lördag 8 oktober 2016

Återvinning

Privata aktörer och offentliga uppdrag

Läst i dagens HD att en återvinningsstation läggs ner i Åstorp. Citat ur artikeln:
Nu har de ansvariga på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, tröttnat på hur återvinningsstationen på Timmergatan i Åstorp missköts av vissa individer.
Från den 1 november tas den bort och de som vill kasta återvinningsbart material får vända sig till återvinningsgården Åstorp/Bjuv.
– Det är väldigt olyckligt när en återvinningsstation försvinner med tanke på tillgängligheten för kommuninvånarna att återvinna sitt avfall. Men vi kan tyvärr inte hålla på och städa den här återvinningsstationen längre, säger Jenny Randborg, regionchef på FTI. 
...

Vi på tekniska kontoret håller med om att det är tråkigt att återvinningsstationen försvinner. Vi startar nu arbetet med att erbjuda med plats med övervakning så allmänheten kan få en möjlighet att bidra till ett hållbart samhälle, säger Åstorps kommuns tekniske chef Jörgen Wallin.

Det är fullständigt normalt att en del medborgare beter sig som trotsiga fyraåringar när påbud påförs uppifrån. Det vore konstigt om det inte hände. Dessutom har vi en mängd gästarbetare från övriga EU verksamma i våra skånska orter. Jag ser bilar med estniska och litauiska registeringsskyltar varje dag vid byggnadsrenoveringar etc. Vem har säkerställt att de förstår regelverket runt återvinningsstationerna?

Har inte FTI den uthållighet som krävs för ett sådant uppdrag så är inte uppdragsbeskrivningen tillräckligt tydlig. Det är inte uppgifter som i god socialistisk anda skall övertas av kommunen, det är ett uppdrag som skall förtydligas till en privat aktör. Om ordningen inte sköts får de anställa någon som hjälper de som skall lämna till återvinning, eller i sin tur upphandla någon som sköter ordningen.

http://www.hd.se/2016-10-07/nedskrapning-stanger-atervinningsstation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar