fredag 21 oktober 2016

Valvindar blåsa

Några artiklar i tidningar, dels Aftonbladet, dels Metro, i båda fallen deras onlineutgåva. Lena Mellin, Aftonbladet, talar om en svag valvind som blåser från de rödgröna mot Alliansen och Sverigedemokraterna, tittar man på procentuella förändringar är det verkligen inte mycket att hänga i julgranen. I Aftonbladets undersökning är Sverigedemokraterna tredje största parti och i den som refereras till i Metro är de största parti. I båda fallen är det webbrekryterad panel, men Aftonbladet godkänner inte metoden för Yougovs rekrytering. Skillnader kan förklaras med rekrytering eller hur frågor ställs.

Om jag citerar Lena Mellin, en av de få sansade politiska kommentatorer vi har, som sällan låter texter flöda över av eget tyckande utan refererar och analyserar sakligt och bra där hon konstaterar:

Väljarna är pragmatiska. De vet att det inte är någon större idé än att fördjupa sig i frågan om vilket parti som ska få deras röst den 9 september 2018 redan nu. Fram till dess kommer nämligen mycket att hända. Vad vet vi inte, men däremot att.
Jag misstänker att det också finns ett element av osäkerhet rörande anonymitet och vem som kan ta del av informationen. Även om Inizio/Yougov säger att det är anonymt så vet man inte i vad mån det går att lita på det, och därmed är kanske de som svarar inte helt ärliga när de lägger sitt svar. Vid valet 2014 var Yougov ett av de instituten som hamnade närmast valresultatet. Frågan är då om det berodde på att algoritmerna tog hänsyn till denna osäkerhet och räknade om svaren utifrån det, eller om de bara är ett torrt återgivande av faktiska siffror. Jag tror på det förstnämnda, att man har ett antagande som rör i vilken mån man är helt ärlig när man lägger sitt svar i undersökningen, och att detta osäkerhetstal variera mellan olika partier. Tror man inte helt och fullt på anonymiteten så kanske man svarar att man tänker rösta på något annat parti än det som faktiskt är aktuellt.

Valvindar blåsa över gammal och ung. Naturligtvis finns det skillnader i hur unga och äldre skulle rösta, liksom för kvinnor och män, storstadsbor kontra lantisar och så vidare, men det kan man inte ha synpunkter på, annat än när det gäller urvalet och i vilken mån de är tillgängliga för röstningen. Sedan är urvalet så litet att ytterligare nedbrytning ur helheten (ungdomar röstar på miljöpartiet, pensionärer på sossarna, rörmokare på vänstern) knappast låter sig göras med någon grad av säkerhet. Antalet unika individer i varje kategori blir så få att det inte säger något.

Opinionen för SD tycker jag är det intressanta i sammanhanget. Enligt Aftonbladet/Inizio har de 20% av opinionen och enligt Metro/Yougov 24,3%. Det är en väldigt stor skillnad, mycket större än för något annat parti. Båda bör inte kunna ha rätt eftersom det ligger bortom felmarginalen. Valet 2018 ligger knappt 23 månader bort, mycket kan hända på den tiden, och egentligen är opinionssiffror ointressanta eftersom de inte påverkar de omedelbara styrkeförhållandena mellan partierna. Grejen är nog att två år ändå går rätt fort, och styrkan i opinionen kan ge en ledtråd till med vilket självförtroende man kan gå in i en valrörelse eller sköta sin argumentation.

Varje gång de andra partierna har dundrat på med det tunga artilleriet upplever jag det som om det är SD som hoppat upp någon procentenhet. Hade jag varit en del av politiken hade jag nog övervägt att lägga om strategin eftersom målet knappast bör vara att motståndaren skall öka i opinionsmätningar. Tvärt om levererar man hela tiden mer av samma argumentation och hoppas att resultatet skall bli ett annat. Det är väldigt skönt att kunna hålla sig till ett analyserande som inte kräver partistrategiskt tänkande, men jag tycker inte det verkar begåvat att upprepa misslyckade förhållningssätt och tro att resultatet blir ett annat bara man talar med högre röst... Man kan anklagande ställa frågor till SD om Ryssland, man kan kalla dem rasister och fascister och till och med nazister. Det spelar ingen roll vad det verkar. Efter varje kanonad har de ökat någon procentenhet ytterligare. Gör då för guds skull inte samma sak igen och igen. Hitta en ny strategi.

Men tänk om det är så att Yougov har rätt och att resultatet blir att SD är största parti efter valet om den 9 september 2018... Nu är resultatet tveksamt, inte för SD utan för KD men det skapar en osäkerhet över hela linjen. Det vi vet historiskt är att SD hela tiden underskattats i opinionen och att stödet kontinuerligt ökat i några decennier. I de senaste valen har stödet fördubblats varje gång. Det kan naturligtvis inte pågå mycket längre, det skulle i så fall peka på egen majoritet för SD i valet 2022.

För de mindre partierna är skillnaderna mellan undersökningarna mycket mindre - L får 4,9 i Inizio och 5,1 i Yougov. I praktiken är det samma utfall, eftersom underlaget är så litet att enstaka röster hit eller dit påverkar decimalsiffran.

SD som största parti i Riksdagen 2018 skulle sända chockvågor genom det politiska etablissemanget vi knappt kan förutse vidden av. Det skulle inte påverka SD's möjligheter till inflytande eftersom jag gissar på att resultatet av ett sådant utfall skulle bli en stor koalition mellan S och M och eventuellt något tredje parti som skulle kunna styra med egen majoritet. Naturligtvis kan det bli en ny decemberöverenskommelse i stället, eller ett mindre formaliserat samarbete än i en gemensam regering, likt det som S och C hade på nittiotalet.

Det finns en föreställning bland många att man skall ha inflytande i förhållande till väljarunderlaget i valet, men då har man missuppfattat hur det demokratiska systemet fungerar. Man har inte rätt till något som helst inflytande om man inte klarar av att skapa en majoritet för sina förslag, eller åtminstone undvika att få en majoritet mot sig. Under åtta års Alliansstyre hade S inget inflytande alls, trots att de var största parti. Det är så det funkar, bygg majoriteter genom samarbete. Nu kan man i och för sig överleva genom att vara största minoriteten också, om övriga partier är splittrade. Det är den situationen vi har idag. Går övriga partier samman fäller man regeringens förslag, men det händer rätt sällan. Utvecklingen under de närmaste två åren blir spännande att följa...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article23702678.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article23755905.ab
http://www.metro.se/nyheter/senaste-matningen-fran-yougov-det-ar-hapnadsvackande/EVHpjs!yuTXf3B0sfPzI/

3 kommentarer:

  1. Den strategi som har används har ju bevisligen inte fungerat, ändå kör vi på i samma fotspår, jag fattar inte!

    SvaraRadera
  2. http://www.aftonbladet.se/debatt/a/njyxL/vi-har-misslyckats--darfor-vaxer-sd

    Hoppas på en förändring

    SvaraRadera
  3. http://www.aftonbladet.se/debatt/a/njyxL/vi-har-misslyckats--darfor-vaxer-sd

    Hoppas på en förändring

    SvaraRadera