måndag 24 oktober 2016

Tid för eftertanke

Om 22 månader befinner vi oss mitt uppe i en valrörelse som förmodligen kommer att bli den elakaste vi någonsin sett. Allt tyder på att polariseringen kommer att öka, samtidigt som utmaningarna i samhället kommer att explodera. I dagens HD (Helsingborgs Dagblad, 2016-10-24) kan vi bland annat läsa:
Larmrapport: Bostadsbristen i Skåne förvärras månad för månad
Bostadsbristen i Skåne byggs bort med hyreslägenheter som den fattige inte har råd med och som den rike inte ser som prisvärda. Det hävdar Hyresgästföreningen i en larmrapport där man varnar för att bostadsbristen nu går från "svår" till "akut". 
Att det är bostadsbrist i Skåne är ingen nyhet. Inte heller att det råder svår brist på bostäder i 29 av Skånes 33 kommuner.
Att det här kommer att ha sprängkraft i valet 2018 kan vi nog utan vidare utgå från. Att det knappast går att bygga bort det på ett enkelt sätt kan vi nog också utgå från. Även om byggandet ökar svagt så blir nybyggnationen så dyr att bo i att ytterst få normalinkomsttagare har råd med en nyproducerad hyresrätt. Gäller boendet en kommunplacerad flykting kommer hela kostnaden för bostad att landa på skattebetalarkollektivet.
Men ökningen är för liten. Den når inte upp till 1990-talets rekordnivåer. Byggtakten når inte heller upp till den nivå som behövs för att hålla bostadsbristen oförändrad. Och den når definitivt inte upp till de nivåer som kommer att behövas för att skapa husrum för tiotusentals kommunplacerade flyktingar.
Trångboddhet och utanförskap i miljonprogramsområden har vi redan idag, och det lär inte bli bättre inom överskådlig tid. Man frågar sig hur integrationen skall kunna lyckas med dessa förutsättningar. Parallellsamhällen har vi redan, och det lär nog bli ännu mer av den varan, fler områden som kommer att gå samma väg som Bergsjön och Rosengård, samtidigt som de områden som redan idag är parallella världar kommer att bli det i än högre utsträckning. Maslows behovspyramid gäller nyanlända likväl som för oss som redan lever här.
När det gäller flyktingmottagande i stort går det inte att hoppa över den nedersta nivån i behovspyramiden och enbart koncentrera sig på nivån över. Då uppnår man inget mer än frustration och ilska, och frågor om varför det lät som om vi kunde ta emot men inte hade någon annan plan än att sova under en gran. Det räcker inte att ingen längre skjuter skarpt. Mat, vatten, husrum, kläder, värme - de fysiska behoven är nödvändiga att fylla för att ens skapa motivation hos individen.

http://www.hd.se/2016-10-23/larmrapport-bostadsbristen-i-skane-forvarras-manad-for-manad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar